Прес центар

Раде Милосовски: Груевски и Мијалков ја уништија ВМРО-ДПМНЕ со нивните антидржавни дејствувања

Со резигнираност ги одбиваме обвинувањата на Сашо Мијалков дадени во интервјуто за Македонски весник, во кое користејки класичен спин, се обидува да ги дискредитира лидерите на ВМРО-Народна партија и Обединети за Македонија, г. Љубчо Георгиевски и г. Љубе Бошкоски.

Во Интервјуто во кое го деградира актуелното раководство на ВМРО-ДПМНЕ, човекот кој е креатор токму на политиката и начинот на владеење, која сега ја критикува, се обидува да наметне неточни податоци, злоупотребувајќи го авторитетот на САД и состојбата во нашата држава во пост воениот период после 2001-ва година.

Имено, тој вели: „Само Љубчо Георгиевски бил полош од него во 2002 година, кога освои 300.000 гласови, а тогаш и тој и Љубе Бошкоски беа на црната листа на САД, a позади себе имаа шверц на цигари, нафта,убиства и куп други афери.”

Јавноста знае и памети дека овие инсинуации во никој случај не може да бидат на адреса на Георгиевски и Бошкоски, туку такви квалификации може да си ги упати само себе лично.

Ние, како партија не навлегуваме во внатрешните проблеми и оценка за работење на ВМРО-ДПМНЕ, уште помалку во анализа на нечии, според нас, нарачани интервјуа, за да се креира одредено јавно мислење за таа партија и нејзиното актуелно раководство.

Нашата реакција е со цел, во старт да се пресечат обидите да се минимизира победата на двоецот Георгиевски – Бошкоски, кои се синоним за очувување на вмровската идеја, и кои и во 2016-та, и на последните избори, ја поразија политиката која ја всадија токму тој со неговиот братучед, за кои има отворени серозни обвиненија за криминал и злоупотреба на функција. Како партија, со целосна одговорност, тврдиме дека претходното раководство на ВМРО-ДПМНЕ, предводено од Груевски и Мијалков, ја уништија ВМРО-ДПМНЕ со нивните антидржавни дејствувања.

 

Со почит,

Генерален секретар на Обединети за Македонија

Раде Милосовски

Судот во Стразбур донесе пресуда во корист на Претседателот на ОМ, Љубе Бошкоски за случајот „Кампања“

Судот во Стразбур донесе пресуда во корист на претседателот на „Обединети за Македонија“, Љубе Бошкоски за случајот „Кампања“.

Како што се вели во пресудата, одлуката се базира врз фактите за неправедност при водење на судската постапка и неоправдано исклучување на јавноста од целиот процес како и прекршување на Законот при сослушување на заштитетниот сведок.

Судот ја задолжи државата да му исплати на Љубе Бошкоски парична отштета но и исплата на затезни камати во рок од три месеци од правосилноста на одлуката односно пресудата.

Коментар за пресудата на Судот во Стразбур, даде претседателот на Обединети за Македонија, Љубе Бошкоски:

„Ова е за мене лично голема победа и предупредување – ниедна друга власт во иднина, посебно не извршната така брутално како во режимот на Никола Груевски да се меша во судската власт.
 
Сите средства кои ќе ги добијам како отштета за неправедната робија во Идризoво ќе ги дадам во цели поврзани со правдата.
 
Очекувам оваа пресуда од Стразбур да ги иницира надлежните македонски тела кои според договорот со Стразбур мора да спроведат постапка во Македонија каде ќе бидат вклучени највисоките претставници на судската власт кои треба да му дадат одговор на Стразбур што е следниот чекор во однос на оваа пресуда.
 
Очекувам да иницираат овој монтиран судски процес да биде обновен во една праведна постапка со ослободителна пресуда.
 
Оваа пресуда на Судот за човекови права дефинитивно потврдува дека постоеше режим раководен од Никола Груевски кој ги жигосуваше политичките неистимисленици, во еден разработен систем во кој беа вклучени и учествуваа сите сегменти од општеството.
 
Почнуваше со медиумски напади и црна кампања, за да се создаде основа и оправданост кај јавноста за подоцнежната политичка и монтирана пресуда.
 
Јас ја иницирав оваа постапка во Стразбур со цел да се дојде до вистината, да се тргнат сите невистини од моето име, сите лаги кои беа изнакажани, а немав можност од затвор никогаш да реагирам и да ја кажам вистината.
 
Моите години во затвор од една деценија никаква пресуда не може да ми ги врати, ниту годините, ниту моментите без моето семејство.
 
Тоа никакви пари веќе не можат да го надополнат. Hо, мојата жртва нека биде само моја, во мене нема никаков порив за реваншизам и освета, но имам желба ова да не се повторува.
 
Јас нека бидам пример како не треба да функционира една правна држава.“ – изјави Бошкоски за А1он.

ОМ ви го честита 24 Мај – Денот на светите солунски браќа Св. Кирил и Методиј

Денес е денот кога се потсетуваме на делото на Св. Кирил и Методиј – дело кое обединува многу народи во Европа и светот, со тоа што писмото станува дел од нивната традиција и култура.

Нивната задача е пример за тоа како треба да се сака својот народ, бидејќи пишаниот збор е тој што останува и остава траг на безброј генерации по нив.

Да продолжиме да го чуваме тоа што е создадено во најтешките времиња на нашиот народ.

Затоа традиционално, Обединети за Македонија на овој ден освен честитка, како партија која го негува традиционализмот, повикува на пишување на социјалните медиуми на кирилица, со цел да се зачувува традицијата и почитта кон делото на Св. Кирил и Методиј и нивните претходници и следбеници.

За многу години!

Честитка по повод Националниот ден на Власите

Почитувани Македонски Власи,

Ми претставува особено задоволство, од името на Обединети за Македонија, да упатам честитка до припадниците на влашката заедница по повод 23 Мај, Националниот ден на Власите.

Македонските Власи, несебично низ историјата дадоа многу личности кои придонесоа за подобро македонско општество.

Ви благодариме што и вие заедно со нас, обединети, како и другите етноси во Македонија, придонесувате за нејзино развивање.

Нека заедништвото ни биде чекор напред кон подобра и просперитетна држава.

Честит Национален ден на Власите!

Со почит,
Љубе Бошкоски
Претседател на Обединети за Македонија

Ние од десницата не сме лицемерни лажговци

Деновиве гледаме како одредени функционери на СДСМ и про-опозициски портали даваат свои „видувања“ и оценки за десницата во Македонија.

Поради тоа одлучивме, како Обединети за Македонија, пред македонскиот народ да појасниме одредени ставови.

Со сета почит, но ние од десницата не сме лицемерни лажговци, ниту простаци и крадци.
Десничарската политика смета дека одреден социјален ред е пожелен и ние ја поддржуваме оваа позиција врз основа на природното и човековото право, економијата и традицијата, а како пример би ја навеле конкуренцијата во пазарните економии.

Обединети за Македонија се залага за центар-десните политичко-економски принципи и спроведување на модерен, про-западен, државен патриотизам.

Државниот патриотизам го поврзуваме со демократизацијата, конструктивните идеи и љубовта кон државата, а не манипулација и етничкиот национализам и сепаратизам.

Воздигнување на духовните вредности и достоинството на целиот македонски народ без оглед на верата и националноста е, исто така, еден од главните принципи на кои се засновува нашата партија.

Се разбира, правната држава и слободниот пазар и конкуренцијата според нас, се темелни основи на економскиот систем, како и слободата на говорот и печатот, но и зелениот конзервативизам – зачувувањето на природата, што само по себе носи и здраво потомство.

Ете, тоа се дел од нашите десничарски принципи, а не таканарачената „десница“ која е под контрола на анти-западните структури во Македонија и на истокот.

Обединети за Македонија со своите контакти со конзервативните и либерал-десничарските партии во Европа помогна во осознавање на вистината за Македонија, не само кај европските левичари, туку и кај десницата.

Лицемерите и лажговците, како што ги нарекувате, немаат никаква, ама баш никаква врска со десницата и вредностите што погорe ги наведивме.

Обединети за Македонија останува на десничарската оска во Македонија.

Но, се разбира, увидуваме дека периодов не се работи за борба меѓу левицата и десницата. Периодов е борба меѓу про-западните и анти ЕУ и НАТО структури во Македонија. Затоа сметаме дека денес политичката борба во Македонија е борба за про-НАТО и про-ЕУ структури против оние кои се против сето тоа, без оглед на политичка определба.

Кога конечно ќе се направи простор и пат за демократска борба меѓу левицата и десницата, тогаш ќе се создаде можност за демократско спротивставување на идеи кои не се штетни за државата.

Се надеваме дека ваквите ставови не се официјални ставови на СДСМ или на некоја друга политичка партија, туку дека се работи за одделни поединечни определби.

Да не заборавиме дека заедно го уривавме анти ЕУ и анти НАТО режимот во Македонија, кадешто вистинската десница имаше голем уддел во воведувањето на демократизацијата во Македонија.

27.04.2020 – Центар за комуникации на Обединети за Македонија

Честитка по повод Велигден

Љубе Бошкоски: Имам чест и задоволство, од мое лично име и од името на Обединети за Македонија, од се` срце на сите верници да им го честитам најголемиот христијански празник, Воскресението Христово – Велигден.

Ја славиме победата на доброто над злото, животот над смртта. Велигден ни носи порака за љубов и разбирање, помагање и поддршка. Тоа е и основата на Христијанството, кое со години му дава дух на македонскиот народ.

Да се помолиме за подобри времиња и надминување на сите премежја, какво е и ова со кое се соочуваме.

Велигден го славиме кога човештвото се соочува со голема закана.

Во ова време-невреме, да си помагаме, чуваме најблиските и себеси. Да останеме разумни и да ги почитуваме препораките. Со тоа ги почитуваме и нашите роднини, пријатели – нашите најблиски.

Нека овој празник ви донесе љубов, среќа, разбирање, здравје и благосостојба.

Само така ќе не` биде како народ, сплотен и нескршлив.

Секогаш ваш,
Љубе Бошкоски

Одговорност за вандалите кои ја уништија спомен-плочата на Тома Давидов

На 15.03 група граѓани од Охрид поставија спомен-плоча близу Оздолени, Охридско во чест на големиот војвода на ВМРО – Тома Давидов.

За жал, плочата траеше само две недели. Таа беше уништена од вандали.

Уништувањето на плочата на војводата Тома Давидов е чин на вандализам и непочитување на сопствената историја.

Обединети за Македонија не може, а да не реагира на вакво ништење на нашата историја.

Затоа, упатуваме апел до Министерството за внатрешни работи да го расчисти случајот и да ги пронајде уништувачите за да одговараат пред Законот.

Никој нема право да уништува нешто што е потсетник на нашата борба за ослободување.

Воведување на евтина тарифа на електричната енергија за времетраење на безбедносните мерки

Почитувани,

Обединети за Македонија е со став дека сериозноста на состојбата упатува на потреба од соодветни чекори и решенија.

Меѓу првите би требало да биде воведувањето на евтина тарифа на електричната енергија за време траење на безбедносните мерки.

Изолацијата во домови секако ќе влијае врз зголемувањето на потрошувачката на електрична енергија. Од таму, апелираме да се воведе целосна евтина тарифа, се додека се во сила безбедносните мерки, со цел да им се олесни и помогне особено на оние со ниски примања и други социо-економски проблеми.

За нив ресорните министерства би требало да организираат распределба на социјални пакети и друг вид помош.

Едновремено, ја информираме јавноста и дека со одлука на Претседателството на Обединети за Македонија, сите партиски активности се пасивизирани.

ОМ се приклучи на Коалицијата „Можеме“: Татковината ни е натпартиска идеологија!

Оценувајќи дека не е време за идеолошки натпревар и поделби на проевропските сили во земјава, а согледувајќи ја опасноста од обнова на режимот и повторно назадување на нашата Македонија, решивме да пристапиме кон Коалицијата „Можеме“.

Тоа го направивме од повеќе причини, а како суштествени ги сметаме:

 

  1. Како ВМРО за Македонија, ќе се бориме да создадеме реални услови за идеолошки натпревар, внатре – од Собранието. Мораме во нашата држава да создадеме демократски услови, за да создадеме предуслови за фер борба на идеи меѓу левицата, центарот и десницата.
  2. Одлучивме да ги оставиме настрана идеолошките разлики, да дејствуваме како патриоти кои навистиа ја сакаат својата татковина. Обновата на режимот и повторното заробување на државата не се во нашата партиска агенда.
  3. Доследно остануваме на определбите за завршување на започнатите реформски процеси во судството.
  4. Сметаме дека обезбедувањето на сите потребни предуслови за преговори на РС Македонија во ЕУ – е и останува надпарстиска цел.

Поради сето ова, решивме да ги тргнеме настрана идеолошките разлики и да се обединиме под македонското знаме!

Обединети за Македонија е со став дека обединувањето е решение – се додека не профункционира системот и не се создадат услови за демократизација на општеството!

#Можеме
#ВМРОвоСобрание

 

Носиме мартинки – си ја пазиме традицијата

Традиционализам е почитување на обичаите на нашиот народ. Март е месец кога во нашата земја се носат мартинки.

Носењето мартинки во нашите краишта е спомнато дури и во Зборникот на Браќата Миладинови. Мартинките се носат до појавата на првото процветано дрво или на првиот виден штрк, но и до здогледување на првата ластовица.

Тажен е фактот што мартинките се помалку и помалку се носат низ младите, а можат да бидат најголем симбол на внимание и љубов, подарени на луѓето кои ни значат.

Охрабруваме да ја заживееме традицијата со носење мартинки, бидејќи со години се носи на овие простори. Подарете мартинка – со тоа ќе подарете внимание и љубов.