Author: ОМ ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИЈА

Судот во Стразбур донесе пресуда во корист на Претседателот на ОМ, Љубе Бошкоски за случајот „Кампања“

Судот во Стразбур донесе пресуда во корист на претседателот на „Обединети за Македонија“, Љубе Бошкоски за случајот „Кампања“.

Како што се вели во пресудата, одлуката се базира врз фактите за неправедност при водење на судската постапка и неоправдано исклучување на јавноста од целиот процес како и прекршување на Законот при сослушување на заштитетниот сведок.

Судот ја задолжи државата да му исплати на Љубе Бошкоски парична отштета но и исплата на затезни камати во рок од три месеци од правосилноста на одлуката односно пресудата.

Коментар за пресудата на Судот во Стразбур, даде претседателот на Обединети за Македонија, Љубе Бошкоски:

„Ова е за мене лично голема победа и предупредување – ниедна друга власт во иднина, посебно не извршната така брутално како во режимот на Никола Груевски да се меша во судската власт.
 
Сите средства кои ќе ги добијам како отштета за неправедната робија во Идризoво ќе ги дадам во цели поврзани со правдата.
 
Очекувам оваа пресуда од Стразбур да ги иницира надлежните македонски тела кои според договорот со Стразбур мора да спроведат постапка во Македонија каде ќе бидат вклучени највисоките претставници на судската власт кои треба да му дадат одговор на Стразбур што е следниот чекор во однос на оваа пресуда.
 
Очекувам да иницираат овој монтиран судски процес да биде обновен во една праведна постапка со ослободителна пресуда.
 
Оваа пресуда на Судот за човекови права дефинитивно потврдува дека постоеше режим раководен од Никола Груевски кој ги жигосуваше политичките неистимисленици, во еден разработен систем во кој беа вклучени и учествуваа сите сегменти од општеството.
 
Почнуваше со медиумски напади и црна кампања, за да се создаде основа и оправданост кај јавноста за подоцнежната политичка и монтирана пресуда.
 
Јас ја иницирав оваа постапка во Стразбур со цел да се дојде до вистината, да се тргнат сите невистини од моето име, сите лаги кои беа изнакажани, а немав можност од затвор никогаш да реагирам и да ја кажам вистината.
 
Моите години во затвор од една деценија никаква пресуда не може да ми ги врати, ниту годините, ниту моментите без моето семејство.
 
Тоа никакви пари веќе не можат да го надополнат. Hо, мојата жртва нека биде само моја, во мене нема никаков порив за реваншизам и освета, но имам желба ова да не се повторува.
 
Јас нека бидам пример како не треба да функционира една правна држава.“ – изјави Бошкоски за А1он.

Станковски: Обратна дискриминација или соживот?

Пишува: Ѓорѓи Станковски, политичка партија Обединети за Македонија

Деновиве сме сведоци на фотографии со симболи на УЧК во општини, негативни коментари, говор на омраза, расправии и тешки зборови.

Затоа решив да пишам збор-два во врска со целава ситуација, проблемите со кои сме соочени и ќе се соочуваме во иднина, сѐ додека не фрлиме поглед кон работите од минатото, сегашноста ја искористиме за почеток на реални промени, сѐ со цел за да имаме подобра иднина.

Прво, да напоменам дека целиот овој текст не е да навреди некого и да предизвика лоши чувства кон одреден етникум. Лично имам пријатели што се етнички Македонци, Бугари, Срби, Албанци, Власи, Грци итн. Под пријатели подразбирам луѓе кои ги почитуваат или не ги почитуваат моите мислења и ставови, но секогаш сме имале и ќе имаме културна и демократска дебата-другите не се добредојдени во мојот живот.

Каде е грешката?

Грешката е во тоа што моментално се соочуваме со обратна дискриминација. Обратна дискриминација е поим чијашто дефиниција гласи: Омаловажување на мнозинството за разлика од малцинството.

Во конкретнава ситуација имаме еден парадокс: Во граѓански дом се истакнуваат симболи на сепаратистичка организација, а од друга страна истите луѓе зборуваат за соживот.

Поставување на недржавни симболи е еден пример за обратна дискриминација. Зарем другите националности коишто живеат во Македонија не се добредојдени таму? За нив вратите не се отворени или ако се отворат, ќе нема да можат да завршат работа?

Општината не е штаб на сепаратистичка организација. Општината е место каде сите функционери се избрани од народот и треба да работат за народот. Не е нивна задача да предизвикуваат непријатни чувства кон одреден етникум.

Ваквите и слични настани се очигледен пример на етнички сепаратизам и национализам врз база на етникум и немаат никаква врска со соживот.

Соживот се постигнува на еден многу едноставен начин, но навидум тежок да се постигне, бидејќи политичарите од македонскиот и албанскиот блок (еве една поделба на македонското ткиво и народ), ја искористуваат именката за подгревање на сепаратистички национализам на одреден етникум, што, се разбира, е машина за гласови.

Ситуацијата во државата воопшто не е сјајна на долгорочен план. Дури и тие најгласните деновиве, поголемиот дел од нив членови на минатата владеачка партија, молчеа во 2011 година кога се донесуваше Законот за амнестија. Уште еден пример како чувствата на народот се манипулираат за некој глас повеќе.

Кое е решението?

Како и многупати спомнато, решението е во драстична промена на начинот на перцепција на припадност кон една држава. Сите го знаеме Уставот на историското ВМРО: Без разлика на вера, националност, пол…

Како десничари, кои го почитуваат минатото, ние треба да земеме пример од организацијата која се борела за Автономија на Македонија за сите етникуми, а притоа да го очистиме застарено југословенско размислување на “народи и народности” дека само одредена групација има право на живот во државата, а другите се само “народности”.

Патриотизам е да си ја сакаш државата во која си роден, во која живееш, плаќаш данок, создаваш семејство и слично. Патриотизам не е да посакуваш да ги иселиш сите староседелци тука кои живееле и ќе живеат во комшии, во другиот дел од државата, затоа што се родиле христијани, муслимани, од друг етникум итн. Тоа не сме го одбрале ниту ние, а ниту тие, а така било од памтивек.

Решението е да се забрани истакнување на симболи од други држави и сепаратистички организации. Па нели сме за соживот? Македонското знаме е неутрално и ги претставува сите етникуми, не е симбол на одредена етничка заедница. Македонското знаме е единственото нешто што треба да стои и да се истакнува насекаде и на секоја пригода. Тоа знаме обединува. Ги обединува и тие што се од двете страни на Вардар.

Не гледам причина зошто би се истакнувале знамиња и симболи на туѓи држави во државни институции. Нели сме сите граѓани на Македонија, македонски народ, без разлика на вера, националност, пол и убедување? За некој глас повеќе ли ќе ја рушиме државата? Е тоа е соживот почитувани мои.

Едукацијата и образованието е тоа што треба да го создаде тоа чувство на припадност кон државата, злоупотребата на национализмот врз база на етникум само ќе нѐ раздели уште повеќе. Нас ни треба реален и прогресивен патриотизам, не поделби со непочитување на државното знаме – државното знаме има убав симбол – сонце – што нѐ грее сите подеднакво.

Тоа е патриотизам. Тоа е еден реален патриотизам што ќе нѐ обедини сите во оваа држава.

А секако, тоа ќе доведе до подобра селекција за вработување во јавната администрација.

Моментално имаме еден вид расизам со тоа што на одредени работни места може да аплицираат само Македонци, или само Албанци, или одреден процент од еден етникум…

Што ако некој Албанец бил поквалификуван од некој друг? Или Македонец, или Македонец што се чувствува или декларира како Бугарин, Србин… или Ром? Но не е примен затоа што некој друг етникум требало да се прими таму.

Ова е само еден пример како државниот патриотизам и љубов кон државата може да го подобри квалитетот и начинот на живот во државата.

Можеби политичарите од деведесеттите направија грешка со пристапот кон народот после ослободувањето од Југославија, со продолжување на југословенската доктрина на “народи и народности”. Тоа ќе покаже времето, а досега времето покажува дека е така…

11 години Обединети за Македонија: Постоиме за татковината!

Обединети за Македонија денес одбележува 11 години од основањето на политичката партија.

Основањето на Обединети за Македонија беше повеќе од потребно. Познати како револуционерна партија, низ годините имавме притисоци, уцени, изборни кражби и измами, прогони, монтирани судски процеси, спектакуларни апсења, протести и побуни.

Затоа, се обединивме за да ги оствариме идеалите на ВМРО и неговите идеали запишани во нејзиниот Устав: Сите сме граѓани на Македонија, без разлика на вера, националност и пол. Поради тоа станавме жестоки непријатели на партии кои се обидуваа да го злоупотребат тоа име за манипулативно-политички цели.

Одговорни пред идеалите и стварноста, бевме и останавме критичари на секој субјект, но и противници на секоја политика што не дозволува земјата да оди кон стопански развој и реформи, кон евро-атланските интеграции.

Денес македонската борба не е на леви и десни. Денес македонската борба е борба на про-НАТО и про-ЕУ субјекти против анти-НАТО и анти-ЕУ.

Затоа, Обединети за Македонија е со став дека обединувањето е решение – се додека не профункционира системот и не се создадат услови за демократизација на општеството:

1. Доследно остануваме на определбите за завршување на започнатите реформски процеси во судството.

2. Мораме во нашата држава да создадеме демократски услови, за да создадеме предуслови за фер борба на идеи меѓу левицата, центарот и десницата. Обединети за Македонија останува на својот став за промена на избирачкиот модел во една изборна единица. Само така ќе се покаже реалната желба на граѓаните.

3. Сметаме дека обезбедувањето на сите потребни предуслови за преговори на РС Македонија во ЕУ – е и останува надпарстиска цел.

4. Промовирање на европските десни вредности – Обединети за Македонија останува да се бори за промовирање на: државен патриотизам, демократски развој, духовни вредности, правна држава, слободен пазар, западен капитализам, слобода на говорот и печатот, обезбедување економско-социјална сигурност, градење на пријателство и добрососедство и др.

Нека ни е честит единаесеттиот роденден на политичката партија Обединети за Македонија!

Постоиме за татковината!

ОМ ви го честита 24 Мај – Денот на светите солунски браќа Св. Кирил и Методиј

Денес е денот кога се потсетуваме на делото на Св. Кирил и Методиј – дело кое обединува многу народи во Европа и светот, со тоа што писмото станува дел од нивната традиција и култура.

Нивната задача е пример за тоа како треба да се сака својот народ, бидејќи пишаниот збор е тој што останува и остава траг на безброј генерации по нив.

Да продолжиме да го чуваме тоа што е создадено во најтешките времиња на нашиот народ.

Затоа традиционално, Обединети за Македонија на овој ден освен честитка, како партија која го негува традиционализмот, повикува на пишување на социјалните медиуми на кирилица, со цел да се зачувува традицијата и почитта кон делото на Св. Кирил и Методиј и нивните претходници и следбеници.

За многу години!

Честитка по повод Националниот ден на Власите

Почитувани Македонски Власи,

Ми претставува особено задоволство, од името на Обединети за Македонија, да упатам честитка до припадниците на влашката заедница по повод 23 Мај, Националниот ден на Власите.

Македонските Власи, несебично низ историјата дадоа многу личности кои придонесоа за подобро македонско општество.

Ви благодариме што и вие заедно со нас, обединети, како и другите етноси во Македонија, придонесувате за нејзино развивање.

Нека заедништвото ни биде чекор напред кон подобра и просперитетна држава.

Честит Национален ден на Власите!

Со почит,
Љубе Бошкоски
Претседател на Обединети за Македонија

Ние од десницата не сме лицемерни лажговци

Деновиве гледаме како одредени функционери на СДСМ и про-опозициски портали даваат свои „видувања“ и оценки за десницата во Македонија.

Поради тоа одлучивме, како Обединети за Македонија, пред македонскиот народ да појасниме одредени ставови.

Со сета почит, но ние од десницата не сме лицемерни лажговци, ниту простаци и крадци.
Десничарската политика смета дека одреден социјален ред е пожелен и ние ја поддржуваме оваа позиција врз основа на природното и човековото право, економијата и традицијата, а како пример би ја навеле конкуренцијата во пазарните економии.

Обединети за Македонија се залага за центар-десните политичко-економски принципи и спроведување на модерен, про-западен, државен патриотизам.

Државниот патриотизам го поврзуваме со демократизацијата, конструктивните идеи и љубовта кон државата, а не манипулација и етничкиот национализам и сепаратизам.

Воздигнување на духовните вредности и достоинството на целиот македонски народ без оглед на верата и националноста е, исто така, еден од главните принципи на кои се засновува нашата партија.

Се разбира, правната држава и слободниот пазар и конкуренцијата според нас, се темелни основи на економскиот систем, како и слободата на говорот и печатот, но и зелениот конзервативизам – зачувувањето на природата, што само по себе носи и здраво потомство.

Ете, тоа се дел од нашите десничарски принципи, а не таканарачената „десница“ која е под контрола на анти-западните структури во Македонија и на истокот.

Обединети за Македонија со своите контакти со конзервативните и либерал-десничарските партии во Европа помогна во осознавање на вистината за Македонија, не само кај европските левичари, туку и кај десницата.

Лицемерите и лажговците, како што ги нарекувате, немаат никаква, ама баш никаква врска со десницата и вредностите што погорe ги наведивме.

Обединети за Македонија останува на десничарската оска во Македонија.

Но, се разбира, увидуваме дека периодов не се работи за борба меѓу левицата и десницата. Периодов е борба меѓу про-западните и анти ЕУ и НАТО структури во Македонија. Затоа сметаме дека денес политичката борба во Македонија е борба за про-НАТО и про-ЕУ структури против оние кои се против сето тоа, без оглед на политичка определба.

Кога конечно ќе се направи простор и пат за демократска борба меѓу левицата и десницата, тогаш ќе се создаде можност за демократско спротивставување на идеи кои не се штетни за државата.

Се надеваме дека ваквите ставови не се официјални ставови на СДСМ или на некоја друга политичка партија, туку дека се работи за одделни поединечни определби.

Да не заборавиме дека заедно го уривавме анти ЕУ и анти НАТО режимот во Македонија, кадешто вистинската десница имаше голем уддел во воведувањето на демократизацијата во Македонија.

27.04.2020 – Центар за комуникации на Обединети за Македонија

Честитка по повод Велигден

Љубе Бошкоски: Имам чест и задоволство, од мое лично име и од името на Обединети за Македонија, од се` срце на сите верници да им го честитам најголемиот христијански празник, Воскресението Христово – Велигден.

Ја славиме победата на доброто над злото, животот над смртта. Велигден ни носи порака за љубов и разбирање, помагање и поддршка. Тоа е и основата на Христијанството, кое со години му дава дух на македонскиот народ.

Да се помолиме за подобри времиња и надминување на сите премежја, какво е и ова со кое се соочуваме.

Велигден го славиме кога човештвото се соочува со голема закана.

Во ова време-невреме, да си помагаме, чуваме најблиските и себеси. Да останеме разумни и да ги почитуваме препораките. Со тоа ги почитуваме и нашите роднини, пријатели – нашите најблиски.

Нека овој празник ви донесе љубов, среќа, разбирање, здравје и благосостојба.

Само така ќе не` биде како народ, сплотен и нескршлив.

Секогаш ваш,
Љубе Бошкоски

Одговорност за вандалите кои ја уништија спомен-плочата на Тома Давидов

На 15.03 група граѓани од Охрид поставија спомен-плоча близу Оздолени, Охридско во чест на големиот војвода на ВМРО – Тома Давидов.

За жал, плочата траеше само две недели. Таа беше уништена од вандали.

Уништувањето на плочата на војводата Тома Давидов е чин на вандализам и непочитување на сопствената историја.

Обединети за Македонија не може, а да не реагира на вакво ништење на нашата историја.

Затоа, упатуваме апел до Министерството за внатрешни работи да го расчисти случајот и да ги пронајде уништувачите за да одговараат пред Законот.

Никој нема право да уништува нешто што е потсетник на нашата борба за ослободување.

Воведување на евтина тарифа на електричната енергија за времетраење на безбедносните мерки

Почитувани,

Обединети за Македонија е со став дека сериозноста на состојбата упатува на потреба од соодветни чекори и решенија.

Меѓу првите би требало да биде воведувањето на евтина тарифа на електричната енергија за време траење на безбедносните мерки.

Изолацијата во домови секако ќе влијае врз зголемувањето на потрошувачката на електрична енергија. Од таму, апелираме да се воведе целосна евтина тарифа, се додека се во сила безбедносните мерки, со цел да им се олесни и помогне особено на оние со ниски примања и други социо-економски проблеми.

За нив ресорните министерства би требало да организираат распределба на социјални пакети и друг вид помош.

Едновремено, ја информираме јавноста и дека со одлука на Претседателството на Обединети за Македонија, сите партиски активности се пасивизирани.