Месец: м.г

Видео обраќање на Претседателот Љубе Бошкоски за панел-дискусијата „Жртви на режимот“


Режимот ја зароби и ја злоупотреби државата, а особено полицијата, судството и медиумите. Секој обид да се изрази поинакво мислење, го санкционираше со апсења, тортура, монтирани судски процеси и линч во медиумите и на социјалните мрежи.

Јас сум бил мета на речиси сите режими. Од екс-Југославија, па натаму. Јас и моето семејство поминавме низ пекол. Јас знам како е чувството да си осуден за правдина. Сакам да се најде правдина и за внукот на Ченто. Ниту една власт немала милост за оваа фамилија.

Но јас, мојата правда ја докажав, иако уште ме прозиваат измислени величини, слушнавме пред некој ден и лажни бранители од татковинската војна во 2001 година.

Затоа верувам дека правдата пак ќе победи и во случајот на младиот Ченто кој треба да излезе од затвор, а на негово место да дојде креаторот на овој криминал, хаос и жив песок во кој мака мачиме и после две и пол години од слобода да се извлечеме. Ќе дојде на местото на Ченто, оној кој го заслужува неговото место, затоа што го изманипулира.

Мој совет до сите вас, кои сеуште мислите и верувате во Груевизмот, во Груевски, тој никогаш не бил патриот. Никогаш не верувал во Македонија

На едни парламентарни избори, многу убаво кажав дека со Македонија владее „банда криминална“. Тоа се криминалци, на кои ич не им е гајле за судбината на својот народ, на своите луѓе, кои денес ги оставија, како што вели нашиот народ на цедило.

Тие што веруваат уште во Груевизмот, но и во неговите следбеници, да им порачам дека се тие лажни патриоти и дека верувањето во Груевизмот е верување во нешто што е надвор од вредностите на ВМРО.

Тој човек си го замени белиот дворец во Скопје, со друг дворец во Будимпешта, но задржувајќи ги букурешките манири, се обедува да командува, мислејќи се како голем лидер. Да, тој е лидер, но е лидер за креирање на хаос, криминал и предавство кон својата татковина.

За најболната тема во општеството, за судството, треба да разговараме надолго и нашироко, за реформите кои не можат да се направат набрзина. Но факт е, дека се поместија работите од мртвата точка, од овој жив песок во кој ја остави режимот – Македонија.

Кога јас велев дека „банда криминална“ владее со државата, тогаш во македонските медиуми, а и мои пријатели ми рекоа дека сум престрог и сум претерал во квалификациите.

Но денес, по скоро една деценија, заклучувам дека сум бил и премногу благ кога била таа „банда криминална“ во прашање. Јас едноставно не сум бил миленик на власта.

Можеби бидејќи како човек не прифаќам лажни вредности, лажни величини и лажни раскази за едно време во кое живееме.

Дури и сега, излезе дека и јас навистина сум му опсесија на некрунисаниот принц од дворот од Будимпешта.

Една изборна единица за единство

На 25.12.2019, бевме дел од јавната расправа по Предлог законот за изменување на Изборниот законик и Предлог законот за изменување и дополнување на Изборниот законик.

Обединети за Македонија се залага за една изборна единица, а на локални избори да се оди со отворени листи, бидејќи со една изборна единица се демократизира македонската држава, што ќе доведе до поголема разноликост на ставови во Собранието, како и придружување до партиските програми на политичките партии.

Во врска со етничката застапеност, на став сме дека интеретнички поделени губиме сите. Водени од уставот на историското ВМРО, сите сме граѓани на Македонија без разлика на вера, националност и пол.

Затоа се држиме до ставот дека пратениците треба да се изберат врз база на квалитет и политичка програма, што ќе доведе до чувство на припадност кон државата без етничка сегрегација и етнички национализам.

Од друга страна, тоа ќе ги стимулира сите партии што сакаат да добијат повеќе гласови, да кандидираат луѓе од сите региони и позадини, но пред се, врз база на квалитет.

Со тоа ќе го докажеме нашето единство и мултикултурното општество, но и чувството на припадност кон државата.

КОНФЕРЕНЦИЈА „Перспективите на македонските избори“

„Обединети за Македонија“ е за напуштање на моделот со шест изборни единици, затоа што со него гласовите не тежат подеднакво, рече партискиот претставник Ѓорѓи Станковски на конференцијата на ЦИВИЛ за изборни реформи „Перспективите на македонските избори“.

Во продолжение текстот од говорот:

Обединети за Македонија уште од своето основање од пред десет години, преку разни соопштенија и иницијативи, е за напуштање на изборниот модел со шест изборни единици и воведување на моделот Република Северна Македонија да биде една изборна единица што би дало реална слика на претставници на парламентот избрани по избор на народот.

Со досегашниот модел, гласовите не тежат еднакво и иако десетици илјади граѓани кои своето право на глас го искористиле на минатите изборни циклуси, сепак, на крај од избирачкиот ден тие паѓаат во вода.

Во изминатите изборни циклуси, се има случувано, партија со освоени 29 000 гласови да нема претставник во парламентот, а партија со освоени 28 000 гласови да има два пратеника.

Затоа, би сакал да претставам симулација на гласовите што ги добија политичките партии и коалиции кои учествуваа на последните парламентарни избори и тие се прикажат како гласови кога Македонија би била една изборна единица, во Собранието би ја имале приближно оваа распределба на мандати:

ДПМНЕ и други : 48
СДСМ и други : 47
ДУИ: 9
БЕСА: 6
Алијанса за Албанците : 3
ДПА : 3
ВМРО ЗА МАКЕДОНИЈА : 2
ЛЕВИЦА : 1
КПП : 1

Од ова, можеме да заклучиме дека гласачите треба да имаат поголемо влијание врз луѓето кои треба да ги претставуваат, независно од која партија/коалиција се избрани, затоа што, на крајот од избирачкиот ден, гледаме дека со овој изборен модел, секој глас не тежи еднакво.

Cо една изборна единица се создава поголема разноликост во парламентот секои наредни избори, што води до поголема демократизација на општеството.

Затоа, Обединети за Македонија е на мнение за промена на избирачкиот модел на една изборна единица, се со цел да се направи квалитетна селекција на народни претставници, но и најважното, секој еден глас да тежи исто, бидејќи сите сме еднакви граѓани на Македонија, без разлика на вера, националност, пол и убедување.

ОММ: Секое дете има право слободно да го изрази своето мислење

Младинската организација на Обединети за Македонија апелира на почитување на правото на слободно изразување.

Без да навлегуваме во заднината и организаторите на протестите на средношколците, даваме до знаење дека секој мирен протест и револт е уставно и демократско право на секоја индивидуа или група за да го дигне гласот за она што таа мисли дека е исправно.

Според член 13 од детските права, секое дете има право на тоа да го изрази слободно неговото мислење и да добива и шири информации преку медиумите. Секое дете има исто така и должност да го изрази неговото мислење така што ќе ги почитува правата на другите луѓе.

Парадоксно е во образовниот систем да не учат дека треба да се бориме за нашите права, мисли и идеи, а од друга страна младите да добиваат закани затоа што сакаат да си го изразат своето мислење. Комунизмот и Југословенскиот режим падна одамна, време е да тргнеме по европските чекори.

Да не заборавиме дека ние младите први ги почнавме промените во оваа држава.

Утре оваа прекрасна татковина ќе остане на нас и ние треба да сме тие што ќе ја движиме напред.

Бошкоски до Мицкоски: Доколку сакате да се објасниме за инвестициите, вклучувајќи ги и тие во хидроцентралите ви стојам на располагање

Реакција на Љубе Бошкоски на изјавата на господинот Христијан Мицкоски на ден 15.12.2019:

Господине Христијан Мицкоски,

Со целосна почит кон Вас, но забележувам во последно време некако сте опседнати со мене, па се почесто го изговарате моето име, а притоа морам да констатирам дека не сте добро информирани и намерно или не, ширите дезинформации.

Јас, како основач на ВМРО-ДПМНЕ и човек кој е 30 години ВМРО, со цела почит кон Вас, ама не ве познавав до неодмана и прв пат ве видов на телевизија пред некое време.

Но, побитно е дека како човек кој замислува дека ќе стане некогаш премиер, треба да разликувате што е министер за странски инвестиции, а што е советник за странски инвестиции.

Јас не сум министер за странски инвестиции, туку сум советник на премиерот за странски инвестиции.

Господине Мицкоски, тоа значи дека јас советувам, немам обврска да носам странски инветиции.

Но и покрај тоа, инвестиции има да ги броите цел ден, дел донесени и од мене. Сите се дојдени поради добрата бизнис клима која се создаде после пеколот што го направи вашиот ментор во бегство.

Инвестиции има поради крајот на еден режим за кој вие по се изгледа уште не сте свесни со оглед дека кажувате за методи за влечење некого за ракави.

Со сета почит, господине Мицкоски, но мислам дека малку сте ја згрешиле стратегијата. Сега е дозволено и добро е да се критикува, но пред тоа треба да се извините и да се оградите од досегашното владеење на вашиот ментор.

Без тоа, господине Мицкоски, со сета почит и најдобронамерно сакам да ви кажам дека вашиот рок на траење ќе биде само уште неколку месеци.

Доколку сакате да се објасниме за инвестициите, вклучувајќи ги и тие во хидроцентралите ви стојам на располагање, на било која телевизија и во било кој термин.

Ако сте толку убедени дека сте лидер, прифатете ја поканата и очекувам многу брз одговор.

Со почит,
Љубе Бошкоски

ОМ со порака до ДУИ: Да се почитува Венецијанската комисија во врска со Законот за јазици

Обединети за Македонија реагира на изјавата на Бујар Османи во која „Секое отворање на Законот за јазици, со кој се затвориле прашањата од Рамковниот договор, ќе нè врати пред 2001 година“.

Враќањето во 2001 година е период каде ништо добро нема да и се случи на Македонија. Почитуван господине Османи, ние и вие добро знаеме што се случуваше тие години и колку невини луѓе загинаа. Во наш, заеднички интерес е да ја градиме македонската држава во проевропски дух, бидејќи сите сме деца на Македонија, без разлика на етничката позадина.

Доколку се навраќаме кон минатото, да ве потсетиме дека заеднички сме се бореле против окупаторите на ова парче земја, а кулминација е Охридско-дебарското востание.

Препорачуваме врз основа на заедништвото и на македонскиот дух кој е вроден во секој од нас, без разлика на етничката позадина да застанеме цврсто и проевропски да гледаме напред, а не да ги злоупотребуваме само мрачните делови од нашето минато за ситни политички поени, а да го извлечеме најдоброто од минатото, во сегашноста да извлечеме поука за да градиме европска иднина.

Обединети за Македонија е со став да се почитува Венецијанската комисија во врска со Законот за јазици, бидејќи таа е релевантна и доста почитувана институција од целиот свет, затоа што бараме мислење од европска институција и промовираме европски вредности, а тие европски вредности не смеат да ги кочат ситни политички поени.

Делегација на ОМ присуствуваше на завршниот настан „Кон одржлива регионална соработка – Берлинскиот Процес и понатаму“

На покана на Институтот за демократија “Социетас Цивилис” – Скопје (ИДСЦС), како координатор на Тинк Нет Мрежата на Југоисточна Европа (SEE Think Net), делегацијата на Обединети за Македонија присуствуваше на завршниот настан на Мрежата и проектот „Кон одржлива регионална соработка – Берлинскиот Процес и понатаму“, поддржан од програмата за политики „Тинк и Линк 2019“ на Европскиот Фонд за Балканот.

Освен заклучни согледувања за претседателството на Полска со Берлинскиот Процес во 2019, расправано е и за очекувањата од македонско-бугарското ко-претседателство за во 2020 година.