Месец: м.г

Алексовска: Колку луѓе мартинки носевте, а колку маски на Ноќта на вештерките?

пишува: Андријана Алексовска, Обединета младина за Македонија, младинска организација на политичка партија Обединети за Македонија

Можеби звучи болно и од една страна навредувачки дека сме народ кој се продава за зрно грашок. Со години се бориме да бидеме свои на своето , да го негуваме она што ни го оставиле нашите предци и да го пренесуваме од колено на колено , ама на крај доаѓаме до степен кога го изоставаме коленото и со сопствената нога си даваме автогол.

Велат биди свој на своето , не се грижи за туѓото и пружи си ги нозете колку што ти е долга чергата. Очигледно имаме проблем со проценка па чергата ни се гледа многу долга, долга како секој нареден месец кога чекаме плата и трошиме повеќе отколку што примаме.

Комплексот е модерна болест во ова лудо време , болест која има маска со безброј лица и истите презентираат глума , неприродност , непродуктивност , едноставно кажано ГЛУМЕЊЕ ЛУДИЛО !

Со сила убавина не бидува драги мои! Многу ТУЃИ НОЌИ живеат во оваа мила Македонија ! Па видете не е ни чудно бидејќи многу луѓе живеат во туѓи животи така да во тренд сте!

Се напнавте со вештерки , тикви и останати антитрадиционални забави , забавички и останати модерни случувања за сушење мозок. Па видете,  како физикус вештерките и тиквите се со значителен наталитетен пораст , така да маски не им требаат, едноставно тоа си се тие и се познати во општеството , а да бидеш познат во денешно време е нели многу ФЕНСИ ?!

Нашите предци тиквата ја конзумирале , била специјалитет на многу традиционални , празнични трпези , а со вештерките ги плашеле децата за да бидат мирни или во краен случај да заспијат.

Нашиот „Halloween“ е Вевчански карневал. Да си ја чуваме традицијата. Богата е и наша, автентична.

И за крај, колку луѓе мартинки носевте, а колку маски на Ноќта на вештерките?

Идеалите на ВМРО се водилка кон европска Македонија! Честит празник!

Делегација на Обединети за Македонија по повод 23-ти Октомври, Ден на Македонската револуционерна борба положи цвеќе пред споменикот на Гоце Делчев.


Со положувањето цвеќе пред споменикот на Гоце Делчев, симболично оддадовме почит кон хероите на Организацијата која се борела за слободата на македонскиот народ.

Обединети за Македонија ќе продолжи да ги негува идеалите на ВМРО, за еднаков просперитет и еднакви можности на сите граѓани на Македонската држава, за која бореле и гинеле нашите предци.


23-ти Октомври, е денот кога во 1893 година, млади интелектуалци во Солун ја создадоа Организацијата, чија цел е борба против секаков вид ропство, која според нејзиниот Устав има за цел да ги обедини сите незадоволни елементи од Македонија и Одринско, без разлика на вера, националност и убедување.


Затоа, Обединети за Македонија, почитувајќи го Уставот на Организацијата, повикува на државен патриотизам, сите граѓани на Македонија да работиме за доброто на нашата држава, бидејќи сите сме чеда на Македонија.


Нека ни е честит и вековит празникот!

Не ја злоупотребувајте моменталната ситуација за ситни политички поени

Во овие моменти за добивање преговори со Европската Унија, Обединети за Македонија ги повикува сите политички партии и организации да не ја злоупотребуваат моменталната ситуација за политички поени.

Јасно е кажано од денешната прес-конференција на Советот на Европа дека Македонија ги исполни сите услови за почнување на преговорите со Европската Унија. Пречка се внатрешните несогласувања меѓу земјите-членки за кои сме сигурни дека во Мај наредната година ќе се надминат.

Влезот на Македонија во Унијата е за доброто на сите граѓани на македонската држава. Тоа е надпартиско и сите сме одговорни за иднината на оваа држава.

Затоа ги повикуваме сите партии: Ако сте искрени и се борите за подобра иднина на македонската држава, не ја злоупотребувајте моменталната ситуација за ситни политички поени.

Вистинскиот патриотизам се гледа на дело. За резултатот во иднина одговорни сме сите. Затоа, сите заедно и сложно да работиме за подобра иднина на нашата татковина.

Обединувањето на десницата не почнува од белата палата

Почитувани членови и симпатизери на ОМ, почитувани граѓани на Македонија.

Би излегле на прес-конференција, но за неважни работи и луѓе кои работат за нечии интереси, како про-западна и модерна десна партија заклучивме дека нема потреба да трошиме енергија и време.

Истите членови кои „преминуваат“ се тргнати и исклучени од партијата уште пред неколку месеци поради нивните неусогласени ставови со Претседателството на партијата.

Обединети за Македонија како и секоја сериозна партија има општински организации и раководство кои одлучуваат за натамошниот тек на партијата, затоа сите изјави од таканаречени членови е невалидна.

Дали некои имаат цел да ја спинуваат ослободителната пресуда на нашиот Претседател, Љубе Бошкоски за случајот „Ровер“, со што се докажа како поранешната Влада се пресметувала со политичките противници?

Како овој, но и другите случаи се само производ на едно тоталитарно размислување на остатоци од комунистичкиот про-југословенски режим, чиишто луѓе ја опседнаа партијата ВМРО-ДПМНЕ.

Затоа прашуваме: ОД ШТО СЕ ПЛАШИТЕ?

Обединувањето на десницата не почнува од белата палата. Обединети за Македонија останува верна на идеалите на ВМРО и нејзините членови се тука за поддршка, тоа може да се забележи од таканаречените членови кои беа дури двајца на вчерашната прес-конференција.