Претседателски избори 2019

Македонски претседателски избори од 2019 година — шестти претседателски избори во Македонија кои се одржаа на 21 април и 5 мај 2019 година.

Обединети за Македонија дава поддршка на Стево Пендаровски, заедно со други 30 политички партии.

Кандидат Стево Пендаровски Гордана Силјановска
Партија СДСМ и Коалиција ВМРО-ДПМНЕ и Коалиција
Добиени гласови Прв круг
322.581
Втор круг
435.656
Прв круг
318.341
Втор круг
377.446
Удел Прв круг
42.81%
Втор круг
51.65%
Прв круг
42.25%
Втор круг
44.75%