Парламентарни и Претседателски избори – 2014

Предвремените парламентарни избори ОМ ја затекнуваат со монтиран политички процес на Претседателот на Обединети за Македонија. ОМ е во коалиција со
  • СДСМ и Нова социјалдемократска партија, Либерално-демократска партија, Партија за движење на Турците во Македонија, Партија за целосна еманципација на Ромите, Српска странка во Македонија, Демократски сојуз на Власите во Македонија, Санџачка лига
Преглед на резултатите од македонските парламентарни избори одржани на 27 април 2014
Партија Гласови % +/ Мандати +/
ВМРО-ДПМНЕ 481,615 42.97 +3.99 61 +5
СДСМ 283,955 25.34 -7.44 34 -8
ДУИ 153,646 13.71 +3.47 19 +4
ДПА 66,393 5.92 +0.02 7 -1
ГРОМ 31,610 2.82 Нова 1 +1
НДП 17,783 1.59 −1.08 1 −1
ВМРО-НП 16,772 1.50 -1,01 0
КПМ 10,566 0.94 Нова 0
ДМ 9,265 0.83 +0,04 0
СДПМ 4,700 0.42 +0,26 0
ПЕИ 3,194 0.28 Нова 0
НДМ 1,925 0.17 Нова 0
ПЕП 21 1,281 0.11 Нова 0
ПДП 385 0.03 +0,01 0
Вкупно важечки гласови 1,083,090 96.64 123
Неважечки гласови 37,654 3.35
Вкупно 1,120,744 100
Регистрирани гласачи & излезност 1,780,128 62.96 -0.52
На Претседателските избори, ОМ го поддржува Кандидатот на СДСМ, Стево Пендаровски

Следуваат кандидатите за претседател на Македонија по азбучен ред:

кандидат лични податоци партија начин на кандидатура резултати
1. Иванов, Ѓорге 2 мај 1960, Валандово ВМРО-ДПМНЕ потписи од граѓани 534.910 гласови
2. Пендаровски, Стево 3 април 1963, Скопје СДСМ пратенички потписи 398.077 гласови
3. Поповски, Зоран 8 септември 1962, Скопје ГРОМ потписи од граѓани 31.368 гласови
4. Халими, Илјаз 1954, Сушиќе, Косово ДПА потписи од граѓани 38.966 гласови