Претседателски избори – 2009

На овие Претседателски избори, Љубе Бошкоски настапува како независен пратеник под мотото ОБЕДИНЕТИ ЗА МАКЕДОНИЈА. После овие избори е оформена политичката партија.

Резултати од македонските претседателски избори одржани на 22 март и 5 април
Кандидати и партии-номинирачки Прв круг Втор круг
Гласови % Гласови %
Ѓорѓе Иванов (ВМРО-ДПМНЕ) 345.850 35,04 453.616 63,14
Љубомир Фрчкоски (Социјалдемократски сојуз на Македонија) 202.691 20,54 264.828 36,86
Имер Селмани (Нова Демократија) 147.547 14,95
Љубе Бошкоски (независен) 146.878 14,88
Агрон Буџаку (Демократска унија за интеграција) 73.629 7,46
Нано Ружин (Либерално демократска партија) 40.042 4,06
Мируше Хоџа (Демократска партија на Албанците) 30.225 3,06
Неважечки ливчиња 32.386 3,2 45.589 6,0
Вкупно (одѕив %) 1.019.268 100,00 764.039 100,00