Предвремени парламентарни избори во 2011

Предвремените парламентарни избори во Македонија се одржаа на 5 јуни 2011 година. Обединети за Македонија настапи самостојно:

артија/Коалиција Број на гласови % на гласови Пратеници +/- (во споредба со пред распуштањето)
ВМРО-ДПМНЕ, Социјалистичка партија на Македонија, Демократски сојуз, Демократска обнова на Македонија, Демократска партија на Турците на Македонија, Демократска партија на Србите во Македонија, Сојуз на Ромите од Македонија, Обединета партија за еманципација, Партија на правдата, Странка на демократска акција на Македонија, Партија на Власите од Македонија, Партија за интеграција на Ромите, Бошњачка демократска партија, Демократски сили на Ромите, Трајно македонско радикално обединување, Нова либерална партија, Народно движење за Македонија, ВМРО-ДП, ВМРО-Об, Татковинска македонска организација за радикална обнова – Вардар – Егеј – Пирин, Македонска алијанса, ВМРО – Македонска 438.138 38,98 56 ▼7
Социјалдемократски сојуз на Македонија, Нова социјалдемократска партија, Партија за европска иднина, Либерална партија на Македонија, Движење за национално единство на Турците во Македонија, Српска напредна странка во Македонија, Партија за целосна еманципација на Ромите, Нова алтернатива, Сојуз на Титови леви сили, Партија за движење на Турците во Македонија, Демократски сојуз на Србите во Македонија, Демократски сојуз на Власите од Македонија, Партија на слободни демократи, Партија на пензионерите на Република Македонија и Санџачка лига 368.496 32,78 42 ▲18
Демократска унија за интеграција 115.092 10,24 15 ▼3
Демократска партија на Албанците 66.315 5,90 8 ▼3
Национална демократска преродба 29.996 2,67 2 ▲2
Внатрешна македонска револуционерна организација – Народна партија 28.217 2,51 0 ▬0
Нова Демократија 19.958 1,78 0 ▼4
Обединети за Македонија 17.081 1,52 0 ▬0
Либерално-демократска партија 16.551 1,47 0 ▼4
Достоинство 8.837 0,79 0 ▬0
Демократска унија на Албанците 4.517 0,40 0 ▬0
Партија на обединети демократи на Македонија 4.395 0,39 0 ▬0
Социјалдемократска унија 2.270 0,20 0 ▬0
Социјалдемократска партија на Македонија 1.807 0,16 0 ▬0
Демократска десница 1.517 0,13 0 ▬0
Национална демократска унија 470 0,04 0 ▬0
Партија за демократски просперитет 277 0,02 0 ▬0
Европска партија на Македонија 130 0,01 0 ▬0
Вкупен одзив 63,5% 1.124.064 100 123 ▲3